Turun kaupungilta ja Bayerilta ainutlaatuinen tiedekilpailu kaikille Suomen toisen asteen opiskelijoille

  • Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailu kannustaa koko Suomen lukion ja ammatillisen koulutuksen opiskelijoita sukeltamaan tieteen ja teknologian maailmaan.
  • Ensimmäisen vuoden menestyksen innoittamana kilpailu laajenee Lounais-Suomesta kaikille Suomen lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoille.
  • Kilpailu kannustaa nuoria löytämään tekniikan alan ja tieteiden lukemattomat ura- ja opiskelumahdollisuudet sekä lisäämään eri toimijoiden välistä yhteistyötä korkeakoulujen ja yritysten kanssa.

Tiede- ja teknologiateollisuudella on erittäin suuri merkitys Turun sekä koko Suomen elinkeinoelämälle, ja rooli vahvistuu koko ajan. Alojen säilyminen elinvoimaisina vaatii osaajia nyt ja tulevaisuudessa. Beyond 2030 Challenge -tiedekilpailulla korostetaan yhteistyön merkitystä ja kannustetaan nuoria alojen tulevaisuuden osaajiksi. Tänä vuonna kilpailun tavoitteena on kasvaa Suomen suurimmaksi tiedekilpailuksi. Kilpailu on ainutlaatuinen, sillä tiedekilpailun järjestävät yhteistyössä julkinen ja yksityinen sektori ensimmäistä kertaa Suomessa. 

– Viime vuoden kilpailu osoitti, että tiedekilpailulle on kysyntää ja se on oiva keino elinkeinoelämän, korkeakoulujen ja kaupungin yhteistyön laajentamisessa myös kansallisesti. Tiedekilpailu ja korkeakoulujen mentorit innostivat nuoria ratkomaan haasteita ennakkoluulottomasti. Toivon, että tämän vuoden kilpailu innoittaa uusia yhteistyötahoja sekä nuoria keksimään upeita ideoita kilpailuun, Minna Arve Turun kaupungilta kertoo.

– Olen hyvin iloinen viime vuoden kilpailun saamasta positiivisesta vastaanotosta, ja että se innosti niin monia lahjakkaita nuoria Lounais-Suomesta innovoimaan ratkaisuja kestävämmän huomisen puolesta. Toivomme, että yhä useampi nuori innostuu tieteestä ja teknologiasta. Tästä syystä haluamme laajentaa kilpailun nyt koko Suomeen. Oman osaamisen kehittäminen varhain on tärkeää Suomen kilpailukyvylle ja auttaa selviytymään koko maailmaa kohtaamista haasteista. Tiede on avain kestävämpään tulevaisuuteen, kuten me Bayerilla vahvasti uskomme, sanoo Bayer Nordicin toimitusjohtaja Miriam Holstein

Kilpailussa opiskelijat työskentelevät itse valitsemiensa tutkimushankkeiden kanssa löytääkseen luovia ratkaisuja, jotka tekevät Suomesta kestävämmän elinympäristön. Aiheiden kirjo oli jo viime vuonna valtava. Voittajatyöksi valittiin 41 kilpailutyön joukosta Turun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion opiskelijoiden Niklas AhteenEetu Haataisen ja Elmeri Juutin mobiilisovellus, joka auttaa kaupunkilaisia välttämään haitallista melua arkipäiväisessä elämässä sovelluksessa olevan kaupunkikartan avulla.

─ Yhteistyö isojen tahojen, kuten Turun kaupungin, Bayerin ja yliopiston kanssa oli hieno kokemus. Kokemus laajemman projektin suunnittelusta poikkesi suuresti siitä, mitä lukiossa yleensä päästään kokemaan. Samalla kisa oli mahtava ryhmähengen kohottaja, summaa Eetu Haatainen tiedekilpailua.

Nyt valtakunnalliseksi lanseerattava kilpailu on lähtöisen Turun kaupungin ja Bayerin yhteisestä aloitteesta. Turku on ollut luonteva ponnistuslauta kilpailulle, sillä se on tieteen ja tekniikan keskittymä, jossa tulevaisuuden ratkaisuja kehitetään vahvassa poikkitieteellisessä yhteistyössä mm. lääketieteen, tekoälyn, autonomisen merenkulun, sähköisen liikkumisen sekä kiertotalouden saralla. Turku on Suomen vahvin ja kansainvälisessäkin vertailussa merkittävä lääke- ja diagnostiikkateollisuuden keskus. Puolet Suomen alan yrityksistä sijaitsee Turussa, missä on myös kehitetty 21 kaikkiaan 22:sta Suomessa kehitetystä lääkkeestä. Turussa vastataan lisäksi tulevaisuuden tarpeisiin panostamalla kasvaviin aloihin, kuten sähköinen liikkuminen, cleantech sekä bio- ja kiertotalous.

Kansainvälisen Bayer-konsernin ydinosaaminen on Life Science -alalla terveydenhoidon ja ravitsemuksen parissa. Bayer luo toiminnallaan lisäarvoa innovaatioilla sekä panostaa kasvuun ja parempaan tuottavuuteen, ja pohjana tähän on keskittyminen tieteelliseen tutkimukseen. Bayer on sitoutunut noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita sekä toimimaan yhteiskunnallisesti ja eettisesti vastuuntuntoisella tavalla.  

Bayerin kansainvälinen toiminta Suomessa keskittyy reseptilääkkeisiin: tutkimukseen ja tuotekehitykseen, tuotantoon ja Suomessa valmistettujen lääkkeiden vientiin yli 130 maahan. Suomesta johdetaan myös useita Bayerin kansainvälisiä kliinisiä tutkimuksia. Bayerin Nordic-alueorganisaation pääkonttori on Espoossa. Bayer työllistää Suomessa yli 1000 henkilöä. 

Lisätietoa tiedekilpailusta  

Lisätietoa tiedekilpailusta löytyy osoitteesta www.turku.fi/beyond2030. Hakuaika kestää 15 lokakuuta 2021 asti. Ilmoittautuneiden joukosta valitaan 25 parasta ideaa marraskuun alusta joulukuun puliväliin kestävään ensimmäiseen projektivaiheeseen. Projektivaiheeseen edenneiden ryhmien sparraajina toimivat korkeakouluopiskelijat Turun korkeakouluista. Tuomaristo valitsee joulukuun aikana kymmenen parasta projektia tammikuussa järjestettävään semifinaaliin, josta viisi parasta jatkaa kilpailun toiseen projektivaiheeseen. Kilpailu huipentuu vuoden 2022 huhtikuussa päätöstilaisuuteen, jossa kilpailun parhaimmisto esittelee projektinsa ja kolme parasta joukkuetta palkitaan rahapalkinnoin. Voittajajoukkueelle 4 000 €, toiseksi tulleelle 2 000 € ja kolmanneksi tulleelle 1 000 €.