Turkuun 3D-tulostuksen huippukonferenssi kesäkuussa

Kesällä 15.-16.6.2022 Turussa järjestettävään lisäävän valmistuksen, eli 3D-tulostamisen, huippukonferenssiin odotetaan satoja alan huippunimiä.

Kaksipäiväisessä Additive Manufacturing Seminar Days -konferenssin pääteemoja ovat ensimmäisenä päivänä metallin lisäävä valmistus ja toisena päivänä muut materiaalit, esimerkiksi lääketieteessä käytettävät tulostusratkaisut.

Terveysalalla yksilöllisesti tulostetut hammasproteesit valtaavat alaa ja tulevaisuudessa arkea voivat olla myös tulostetut lääkeyhdistelmät. Teollisen lisäävän valmistuksen avulla voidaan valmistaa monimutkaisia, optimoituja tuotteita. Prosessiteollisuuden komponenteissa voidaan maksimoida osien pinta-ala ja reaktiivisuus, esimerkiksi veden puhdistusta varten.

Turun ammattikorkeakoululla pidettävän tapahtuman keskipisteenä on Turun lisäävän valmistuksen ekosysteemissä mukana olevien yritysten, yliopistojen, korkeakoulujen ja tutkimusryhmien uusimmat kehitysnäkymät.

Turkulaisten korkeakoulujen osuus konferenssissa on merkittävä. Erityisen merkittävä on Turun ammattikorkeakoulun panos niin konferenssin kuin lisäävän valmistuksen ekosysteemiprojektin perustamiseen.

”Kun Turussa järjestetään alan huippukonferenssi, on se kunnianosoitus pitkälle lisäävän valmistuksen perinteelle, mitä Turkuun on syntynyt. Esimerkiksi eräs turkulainen yritys on ollut metallilla tulostamisessa mukana alusta lähtien. Se on kehittänyt nykyään erään yleisimmän ja maailman käytetyimmän tulostustekniikan. Yritysten ohella myös oppilaitospuolella on tehty merkittäviä asioita; Turun ammattikorkeakoulu on alan uranuurtaja, mutta nyt mukana on myös Turun yliopisto ja Åbo Akademi”, kertoo konetekniikan erikoistutkija Heidi Piili Turun yliopistolta.

Mahdollisuus tulostaa osia metallista luo paljon mahdollisuuksia teollisuuden komponenteille ja nopea prototyyppien valmistus helpottuu. Metallin tulostamisen osaamiseen on Turussa vankka pohja.

”Turun seudulla on todella paljon lisäävän valmistuksen osaajia metalliteollisuudessa, biopuolella ja hammaspuolella. Se koskettaa myös useita teollisuuden aloja. Siksi on hyvä, että eri alojen asiantuntijat kokoontuvat yhteen miettimään, mitä 3D-tulostus tarkoittaa eri perspektiiveistä”, sanoo koulutus- ja tutkimuspäällikkö Mika Lohtander Turun AMK:sta.

Tulostamalla voidaan tehdä hammasproteesien ja kudostulosteiden lisäksi erilaisia ortopedisiä apuvälineitä tai uudenlaisia kudokseen vietäviä lääkeimplantteja, joiden annostaso ja lääkkeen vapautumisnopeus ja -profiili säädetään yksilön tarpeen mukaan. Implanttien ideana on yleisesti pitkäaikainen annostelu kuukausista vuosiin, eli lääkettä ei tarvitse ottaa päivittäin.

Turun bio- ja lääkealan osaaminen nousee seminaarin toisena päivänä esiin. Henkilökohtaisessa lääkeannostelussa ja kudosten bioprinttauksessa nähdäänkin runsaasti potentiaalia. Tutkimusvastaava, yliopettaja Mika Jokinen Turun ammattikorkeakoulusta toteaa: ”Meillä on hyvät mahdollisuudet löytää ja kehittää täysin uusia lääketuotteita. Tämä on todella merkittävä sektori vientiteollisuuden tulevaisuudennäkymille. Sektorimme osaamisella on paitsi valtakunnallista, myös maailmanlaajuista merkitystä.”

Keskiviikkona ja torstaina, 15.-16. kesäkuuta 2022, järjestettävä seminaari pidetään Kupittaan kampuksella Lemminkäisenkadulla Lempparissa ja EduCityssä (Lemminkäisenkatu 30 ja Joukahaisenkatu 7). Median on mahdollista tutustua asiantuntijoihin keskiviikkona 15.6. klo 11.00 Lempparin aulassa. Lisätietoa, ohjelma ja tietoa puhujista osoitteesta: additivemanufacturing.turkuamk.fi

Tiedustelut ja haastattelupyynnöt:

Mika Lohtander, puh: +358 40 057 9455
Mika Jokinen, puh +358 50 323 7603