3D-tulostamisen seminaari Kupittaalla – Turku nousemassa lisäävän valmistuksen kärkeen

Kaksipäiväinen seminaari toi yhteen lisäävän valmistuksen, eli 3D-tulostamisen tärkeät tekijät Turussa. Alueen yritykset ja korkeakoulut ovat olleet keskeisessä asemassa lisäävän valmistuksen sektorin kehitystyössä, siksi Turku tapahtumapaikkana oli ilmiselvä.

Turussa on kehitetty useita alan keskeisiä teknologioita ja tuotantomenetelmiä ja kaupungissa on totuttu tekemään asioita yhdessä. Seminaarin tuloksena Turkuun syntyy myös Turun lisäävän valmistuksen innovaatiokeskittymä, englanniksi Turku Innovation Centre of Additive Manufacturing, TICAM.

Kupittaalla, Turun ammattikorkeakoulun kampuksella järjestetty kaksipäiväinen seminaari aloitti teemanaan metallitulosteet. Alalla on myös iso merkitys alueen talousnäkymille ja seminaari on hyvin noteerattu kaupungissa.

”Turussa on iso yrityskeskittymä, paljon alan osaamista ja täällähän on myös kehitetty ja kehitetään merkittäviä metallitulostusmenetelmiä. ” kertoo Turun yliopiston konetekniikan erikoistutkija Heidi Piili ja jatkaa ”Tässä seminaarissa voimansa yhdistää turkulainen ja kansainvälinen osaajaverkosto. Perustamme maailmanluokan osaamiskeskuksen Turkuun ja tämän seurauksena nousee Turku teollisen 3D-tulostuksen huipulle.”

Lisäävän valmistuksen alaa hyödyttää turkulaiset vahvuudet, suuri meriteollisuuden klusteri ja lääketieteen vahva läsnäolo alueella.

Yliopistosairaalan, lääketutkimuksen ja biolääketieteen merkitys nousi esiin toisen seminaaripäivän aiheena. Pian Turussa tulostetaan hammasproteeseja, implantteja ja siirteitä potilaille. Seminaaripuhujat nostivat esiin, kuinka lähellä ollaan tulostustekniikoiden tuloa osaksi terveyden ja hyvinvoinnin arkea.

Turun ammattikorkeakoulun koulutus- ja tutkimuspäällikkö, toisen seminaaripäivän järjestäjän Mika Jokisen mukaan alan näkymät ovat hyvät. ”Ensimmäisenä käyttöön kypsyvät hammasproteesien tulostus. Tämä on taloudellisestikin järkevää, sillä se poistaa monta työvaihetta verrattuna aiempiin menetelmiin. Yksilölle räätälöityjä lääkeannosteluratkaisuja tutkitaan jo melko vilkkaasti, mutta varsinaisiin tuotteisiin menee vielä aikaa. Suurimat odotukset meillä on biorakenteiden tulostukselle. Näillä on suurin potentiaali parantaa monen ihmisen arkista elämänlaatua.”

Metallitulostuksen seminaarin järjestäjä, tutkimuspäällikkö Mika Lohtander tiivistää kaksipäiväisen seminaarin merkityksen: ”Tässä seminaarissa liikutaan tekniikan kehityksen kovimmassa kärjessä. Lisäävällä valmistuksella on hurja potentiaali nousta vientiteollisuuden merkittäväksi veturiksi. Tästä kiitos kuuluu kaupungille, korkeakouluille ja tutkimusryhmille. Varsinais-Suomeen on tehty merkittäviä kansainvälisten yritysten investointeja. Yritykset hakevat maailmanluokan osaamista sieltä mistä sitä on saatavissa.”

Lisäävän valmistuksen seminaaripäivät jatkuvat Turussa 15.-16.6.2022 Kupittaan kampusalueella. Lisätietoa tapahtumasta ja puhujista osoitteesta additivemanufacturing.turkuamk.fi